torsdag 19 november 2009

George likes spicy chicken - Gong bao ji ding

Kung Pow Chicken är det mest kända namnet på en rätt som är en av mina absoluta favoriter: Gong Bao Ji Ding. Händelsevis är det också en av George Costanzas (ifrån Seinfeld) favoriter. Naturligtvis ger den honom problem. I avsnitt 19 från säsong 6 "The Jimmy" (se här) leder rättens chili-hetta till att George blir misstänkt för att stjäla på jobbet.
Gong bao ji ding är en kycklingrätt från Sichuan, Gong Bao är en gammal ämbetsmanna titel och just en ämbetsman med den titeln gillade den här rätten skarpt och sedan dess har den hetat just Gong Bao Ji Ding (Ji Ding betyder kycklingtärningar).

Smaken är sursöt blandat med den bedövande ma och hu la: smaken av bränd torkad chili. Det var faktiskt när jag åt denna rätt i Beijing 1999 som jag för första gången satte tänderna i ett Sichuanpepparkorn och undrade vad katten som hände i min mun. (Anledningen till att jag beställde in just Gong Bao Ji Ding var att det var en av de få rätterna på menyn som jag kunde läsa tecknen för.)Recept: Gong Bao Ji Ding - Kyckling Gongbao

Gong Bao - gammal ämbetsmannatitel
Ji - kyckling
Ding - kub, tärning

Som vid alla wokrätter så är förberedelserna nycklen till framgång. Så allt ska vara klart innan wokandet börjar.

1. Ta 10-16 torkade hela chilifrukter. Dela dem på mitten, skaka ut fröna och lägg i en skål tillsammans med en till två tsk sichuanpeppar.

2. Skär två kycklingbröst i tärningar (1.5 cm ungefär) och lägg i en skål och blanda ner:

2 tsk ljus soja
1 tsk shaoxing risvin
1 ½ tsk potatismjöl
1 msk vatten
½ tsk salt

3. Skär upp några vitlöksklyftor i skivor och skiva upp lika mycket färsk skalad ingefära. Skär det vita och ljusgröna partiet från salladslökar (3-6 st beroende på storlek) i bitar lika breda som långa. Lägg dessa tre ingridienser i en egen skål.

4. Blanda en sås i en skål bestående av:

1 msk vitt socker
1 msk mörk kinesisk vinäger
1 tsk mörk soja
1 tsk ljus soja
1 tsk sesamolja
1 msk standardbuljong (eller kycklingbuljong)
1 tsk potatismjöl

5. Ta fram 1.5-2 dl nötter. Mest traditionellt är jordnötter men jag använder så gott som alltid cashewnötter.

Nu kan själva wokandet börja.

6. Hetta upp olja i en wok. Stek först chilin och sichuanpepparblandningen. De får inte bli svarta och de ska hinna överföra sin smak till oljan.

7. Häll i kycklingen med marinad och allt. Stek under omrörning tills köttet nästan helt vitnat då är det dags att hälla i vitlöken, ingefäran samt salladslöken. (Fortsätt röra.)

8. När lukten av vitlök och ingefära stiger intensivt ifrån pannan (ett par minuter kanske) så häll i såsen. När såsen börjar att tjockna häll i nötterna rör ett varv eller två och servera.

4 kommentarer:

 1. Hej! Lagade till Kung pow igår, helt klart en ny favorit för mig!

  SvaraRadera
 2. Ja det är en riktig höjdare.

  SvaraRadera
 3. Hur får du tag i shaoxing risvin i sverige?

  Jag kollade med systembolaget men de hänvisade till privatimport.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom Kineser jag känner. Finns tyvärr inget bra sätt här i Sverige.Man får beställa på nätet eller köpa utomlands.

   Radera