onsdag 25 november 2009

Ångkokt fläsk med svarta bönor och chili

Ikväll blev det lite Hunesisk husmanskost. Fläskkött ångkokat med jästa svarta bönor - dou chi och chili. Enkelt och gott. Benfri fläskkarré funkar bra till det här, i Kina slaktar de lite annorlunda så jag vet inte exakt vad det är för bit de brukar använda där borta.

Recept: Dou chi la jiao zheng rou - Fläskött ångkokat med jästa svarta bönor och chili


Dou chi - jästa svarta bönor (sojabönor)
la jiao - chili
zheng - ångkoka
rou - kött (om ingen bestämmnig ges så brukar man på kinesiska mena fläsk)


Ingredienser:
Några skivor benfri fläskkarré (400-500g)
1 msk hackad färsk skalad ingefära
1 msk hackad vitlök
1 msk Shaoxing risvin
1 msk ljus soja
1 msk sköljda jästa svarta bönor
1 msk krossad torkad chili


1. Skär karréskivorna i 1 cm tjocka strips.

2. Jag tycker alltid kött och kyckling som ska ångkokas mår bra av en snabb blanchering, så inled gärna med det.

3. Blanda kött, vin , soja, vitlök och ingefära i en skål. (Rör om.)

4. Toppa med svarta bönor och chili. (Rör INTE om nu.)

5. Ställ in skålen i ångkokaren (vattnet ska koka nu) och låt stå i en halvtimme. Klart.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar