måndag 2 maj 2011

Kokt doufu från nordöst

De nordöstra provinserna är Jilin, Heilongjiang och Liaoning. Det här är en lantlig doufurätt med typiska smaker från regionens bondkök. (Denna auberginerätt och denna gryta med torkade bönor är andra exempel.)

Recept: Nong jia dun dou fu - Kokt doufu på bondvis
nong jia - bondhem
dun - koka
dou fu - tofu

Ingredienser:
300g fast doufu
1 msk, skalad strimlad ingefära
2 klyftor vitlök, hackade
salt
2-3 msk gul bönsås

1. skär doufun i kuber. Koka upp vatten, salta, ta av vattnet från värmen och lägg i doufun. Låt stå i ca 10 minuter.

2. Hetta upp olja i en wok. Woka först ingefäran och vitlöken tills deras doft stiger tydligt ur woken. Lägg då i bönsåsen och woka runt i ca 20 sekunder till.

3. Lägg i doufun och woka försiktigt i en halv minut utan att göra sönder kuberna. Täck sedan nästan med vatten och salta eventuellt lite.

4. Koka upp och låt koka i ca 2 minuter. Höj sedan värmen och reducera vätskan något (om man tog mycket vatten kan man först fiska upp doufun och sedan reducera).

2 kommentarer: