De torkade svamparna behöver svälla i hett vatten i 20 -30 minuter. De har ofta en klump där de suttit fast i trädet som man behöver ta bort.
Smak då? De smakar inte så mycket utan används framförallt för sin intressanta konsistens, mjuk men ändå lite knaprig på något sätt.
Själv tycker jag att de passar bra tillsamman med fläskkött så här kommer ett förslag på recept:
Recept: Mu er rou pian, Skivat fläskött med träd-öron
Mu er - träd öron
rou - kött (fläsk)
pian - skivor
Ingredienser:
Bulk: Fläskfile, någon grön krispig grönsak och träd-öron i ungefär lika stora volymer. (Idag tog jag ca 300g fläskfile, 4 sellerikvistar och ungefär samma mängd strimlade trä-öron.)
Marinad: 1 tsk shaoxing risvin, ½ tsk salt, 1 msk potatismjöl, 2 msk vatten
Kryddor: 1-2 skivade vitlöksklyftor och lika mycket skivad ingefära, 1 skivad salladslök, 1 msk hackad saltad chili.
Sås: 1 dl standardbuljong, 1 tsk potatismjöl, nymald vitpeppar och salt efter smak.
1. Förbered allt:
1.1 Skiva det gröna och lägg i en skål.
1.2 Strimla svampen och lägg i en skål.
1.3 Skiva köttet och blanda i en skål med marinad-ingridenserna.
1.4 Gör iordning en skål med kryddorna.
1.5 Gör iordning en skål med såsen.
2. Woka:
2.1 Woka först köttet i olja tills skivorna börjar släppa från varandra. De ska inte ha blivit helt vita.
2.2 Häll i kryddskålen, woka runt allt i ca en halv minut.
2.3 Häll i grönt och svamp. Woka runt i en minut till.
2.4 Häll i såsen och woka i en halv minut till.
Notera att ingen soja eller liknande har använts så fläskköttet har kvar sin ljusa färg i kontrast till den svarta svampen.
Den heter judasöra på svenska och växer mindre allmänt på gammal fläder i Skånes kusttrakter.
SvaraRaderaJag har sett snarlika saker på gamla nedfallna träd här uppe i Göteborgsområdet. Kanske någon närstående art.
SvaraRaderaKuckur heter dom!
SvaraRadera