söndag 11 april 2010

Bläckfiskblommor med svarta bönor och grön paprika

Bläckfiskblommor gör man genom att först skära upp bläckfiskkroppen, sedan skära ett rutmönster (rutor på ungefär ½ x ½ cm) på det som var insidan av bläckfisken. Sedan kan man dela upp bläckfisken i rektanglar på sisådär 5 x 3 cm.  Koka upp vatten och blanchera bitarna i 20-30s, de rullar då ihop sig till rör med de små rutorna stående utåt.
Det värsta man kan göra med bläckfisk är att steka den för länge, den blir då seg. Det kan hänga på 10 sekunder mellan god och inte så god så var snabb.


Recept: Dou chi you yu chao qing la jiao - Svarta bönor och bläckfisk wokad med grön paprika
Dou chi - jästa svarta bönor
you yu - bläckfisk
chao - woka
qing la jiao - grön paprika/chili

Ingredienser:
3 bläckfiskrör
1 liten grön paprika
2 msk jästa svarta bönor
½-1 msk hackad skalad ingefära
En handfull schalottenlök
2 salladslökar
1 msk shaoxing risvin
½ tsk sesamolja
salt

1. Skölj bönorna. Dela paprikan i små fyrkanter, skär schalottenlöken i ca 5mm tjocka skivor, skär salladslöken i korta längder. Gör bläckfiskblommor av bläckfisken enligt ovan.

2. Hetta upp olja i en wok. Woka ingefära, bönor, paprika och lök tills paprikan och löken mjuknat.

3. Lägg i bläckfisken häll på vinet och woka i max en minut, salta lite samtidigt. Ta bort från värmen och ringla över sesamolja.

4 kommentarer:

  1. Det finns färdigblancherade bläckfiskblommor, eller pineapple cut squid, eller matsukasa, att köpa. Men det är nog godare att snitta dem själv. Bra recept!

    SvaraRadera
  2. Jag har prövat de färdiga bläckfiskblommorna ett par gånger. Det är ju enklare men det är lite svårare att få bra konsistens på dem.

    SvaraRadera
  3. Misstänker att de är uppmjukade med bikarbonat eller liknande. Eller så är de förblancherade, så då är det bara att slänga i dem på slutet.

    SvaraRadera