lördag 10 april 2010

Kryddig gryta på kyckling och shiitake

Det här receptet tycker jag om på grund av att det inte snålas med svampen. Oftast används några enstaka hattar men här så tar man ett helt lass. Till originalreceptet ska man ha en hel liten kyckling. Jag har använt några kycklinglår istället.

Recept: Xiao ji dun mogu - Liten kyckling kokt med svamp
xiao - liten
ji -kyckling
dun - koka
mogu - svamp

Ingredienser:
5 kycklinglår med skinn och ben
60g torkad shiitake
Lite skivad ingefära med skal
2-3 salladslökar
1 stjärnanis
4-6 torkade hela chilis
1 msk ljus soja
1 tsk mörk soja
1 tsk salt
1 tsk socker
2-3 msk shaoxing risvin

1. Lägg svamparna i en skål, slå på kokande vatten och låt stå i 30 minuter. Häll bort vattnet, kläm ur svamparna och dela varje hatt på mitten.

2. Dela de kompakta delarna av salladslökarna i korta längder. Hacka de mörkgröna bitarna och spara tills grytan ska serveras. Hacka upp kycklinglåren i ca 4 bitar per lår. Dela chilifrukterna på mitten och knacka ur fröna.

3. Hetta upp olja i en wok och woka kycklingen tills ytan på alla bitar vitnat. Blanda då ner salladslökslängderna, stjärnanis, chili och ingefära och woka tills kryddornas arom stiger tydligt från woken.

4. Slå på vatten tills kycklingen täcks. Ta i sojor, vin, salt och socker. Låt koka i 10 minuter. Lägg sedan i svampen och låt det hela småputtra i ca 30 minuter. Häll upp i ens skål och strö den hackade salladslöken över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar