lördag 17 april 2010

Husmansdoufu

Det här är en rätt som lagas i en mängd variationer runt om i hela Kina. Recepten varierar från region till region och från familj till familj. Det är alltid en blandning av doufu och fläsk i, vitlök är nästan alltid med. Grönsaksinnehållet kan variera; salladslök är vanligt också paprika av olika sorter. Varianter från Sichuan och Hunan är ofta laddade med chili. Här är en variant som jag brukar göra.

Recept: Jiachang doufu - Husmans doufu
Jiachang - "husmans"
doufu - bönost

Ingredienser
500g fast doufu
100g fläskfile
2 tsk shaoxing risvin
100g grön paprika
100g röd paprika
1 msk chilibönsås
1-2 salladslökar
2 vitlöksklyftor, skivade
1-2 msk skivad skalad ingefära
2 msk svarta bönor
2 dl buljong
salt
chiliolja
sesamolja

1. Skiva fläskfilen tunnt och marinera den i vinet och lite salt. Skär paprikan i 1.5x1.5 cm rutor. Skär doufun i 1 cm tjocka skivor och dela dessa i ca 3x5 cm rutor. Skär salladslöken i korta längder men spara lite av det mörkgröna och finskiva detta.

2. Fritera doufubitarna tills de blivit lite gula och ytan liksom öppnat porer. Låt dem rinna av på papper.

3. Hetta upp några matskedar ny olja och stek köttet tills det vitnar. Tillsätt chilibönsås och woka i ca 30 sekunder. Ta sedan i vitlök, ingefära och salladslök. Woka i ca 30 sekunder till. Tillsätt svarta bönor och paprika. Vänd runt lite grann.

4. Häll på buljongen och stoppa i doufun, salta. Låt koka ett par minuter. Avsluta med chiliolja, sesamolja och den sparade salladslöjken.

2 kommentarer:

  1. Hej hopp. Stort tack för alla intressanta recept, igår lagade jag ångkokt chili kyckling, fiskdoftande aubergine, familjens Maos rödbrässerade fläsk och färska soya bönor med lite salt på. Middags gästerna blev väldigt nöjda även de två som har en Kinesisk mamma :)

    SvaraRadera
  2. Kul att det blev lyckat. Det är alltid kul om man kan göra folk med lite koll nöjda.

    SvaraRadera