måndag 19 april 2010

Snabbfriterad saltad fläskfilé

Det här är en ganska mild men smakrik rätt. Det kinesiska receptet jag hade var lite tvetydigt på om man skulle använda äggula eller äggvita till köttet. Jag tog vitan vilket nog var fel val, smaken blev det inget fel på men färgen på köttstrimlorna kunde varit lite roligare. Jag skriver alltså äggula i receptet här utan att ha prövat men jag tror det borde vara så.

Recept: Yan bao liji - Snabbfriterad saltad fläskfilé 
yan - salt
bao - snabb fri på hög värme
liji - filé

Ingredienser:
300g fläskfilé
1 msk mjölk
2 tsk salt
En äggula
2 msk potatismjöl
1/3 kruka koriander
2 vitlöksklyftor
skalad färsk ingefära (samma mängd som vitlöken)
1 salladslök
1-2 msk shaoxing risvin
1-2 msk kyclingbuljong

1. Skär köttet i strimlor med mellan ½x½ cm och 1x1cm tvärsnitt. Blanda med salt, äggula, mjölk och potatismjöl. Låt stå i 20-30 minuter.

2. Finhacka vitlöksklyftor, ingefära och salladslök. Skär koriandern i korta längder men spara lite till garnering. Blanda allt detta med risvinet.

3. Värm olja för fritering riktigt varm i en wok. Häll sedan ner allt kött och fritera tills strimlorna släpper från varandra och får lite färg. Fiska upp och låt rinna av på hushållspapper.

4. Hetta upp lite olja i woken, häll i krydd/vin-blandningen och woka tills alla dofterna stiger tydligt ur woken. Häll i köttet igen och woka i ca 30sekunder. Ta i buljongen, woka några varv och häll upp på serveringsfatet. Garnera med lite koriander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar