torsdag 29 april 2010

Doufu Fem Kryddor

Det här är en rätt som skall ätas kall. Doufun kokas med soja och wu xiang fen (femkryddor, five spice powder). Innan man tillsätter kryddorna så ska texturen på doufun ändras genom att man låter den stormkoka under lock. Luftbubblorna inuti expanderar då och man får en honungskakslik struktur i doufun. Tyvärr använde jag den här gången en sorts doufu som visade sig innehålla väldigt lite bubblor (Morinaga firm doufu). Den smakar väldigt bra men man får välja en annan sort om man vill få "honungskakestrukturen". Hursomhelst blev smaken bra.

Recept: Wu xiang doufu - Doufu fem kryddor
wu - fem
xiang - doftande

Ingredienser:
300g doufu i en kaka
3 msk shaoxing risvin
2 msk mörk soja
3 msk ljus soja
1 msk mörkt socker
Några skivor oskalad färsk ingefära
2 tillknycklade salladslökar
2 tsk fem kryddor
1 tsk salt

1. Täck doufun med vatten och koka upp. Täck med lock och stormkoka i ca 10 minuter.

2. Sänk värmen. Tillsätt allt annat och koka i ca en halvtimme. Låt sedan svalna i spadet.

3. Serveras kall, i centimetertjocka skivor.

3 kommentarer:

  1. Hallå, det doftar ljuvligt i köket när jag kokar dofun! Får se i morgon hur det smakar

    SvaraRadera
  2. Ja visst luktar det gott. När man väl fiskat upp doufun kan man fortsätta att koka t.ex. kyckling i samma spad.

    SvaraRadera
  3. Dofun var god, jag åt den tillsammans med wokad fläskkotlett och senaps pickle

    SvaraRadera