söndag 4 april 2010

Långkok på lamm och massa kryddor

Nu när det är Påsk så passar det ju bra att laga till lite lamm. I en av mina kinesiska kokböcker hittade jag en rätt som däri kallasa Fengwei yang xiezi, vilket ordagrant översatt blir: "Lammskorpion med lokal smak". Ordet fengwei används ofta för att säga att rätten ifråga kommer från någon ganska speciell region eller liknande. Gällande lammskorpionen kan jag bara gissa att det har med utseendet av den specifika lammdelen att göra, det ingår hursomhelst ingen skorpion i receptet. (Grillad skorpion på spett kan man annars köpa som streetfood här och där.) Det kan vara ganska svårt att förstå vad för del av djuret som ska användas i ett specifikt recept för de styckar helt annorlunda i kina men jag hade en bit lamm-hals i frysen som verkade passa ypperligt till receptet i fråga. Jag valde att skära upp köttet i små bitar innan serveringen så någon skorpion blev det inte. Låt oss kalla rätten Fengwei yangrou, dvs Lammkött med "lokal" smak. Det är ingen chili i receptet men jag serverade köttet tillsammans med jäst doufu i chiliolja att doppa köttet i. Det blev väldigt gott. 
Till detta drack vi Fullers Vintage Ale 2007 och eftersom det är påsk så fick O.P Andersson vara med på ett hörn. 

Recept: Fengwei yangrou - Lammkött med lokal smak
Fengwei - lokal, speciell smak
yangrou - lammkött

Ingredienser:
En stor bit lamm, lämpligt för kokning
1 msk shaoxing risvin
1 msk mörk soja
salt
2 xiang ye
1 kryddmått muskot
1 msk fänkålsfrön
2 stjärnanisar
5 skivor oskalad ingefära
1 bit cassia
1 caoguo
1 tsk sichuanpeppar
2 salladslökar
2 tsk hela spiskumminfrön

1. Lägg lammköttet i en gryta och täck med vatten, ta gärna någon del buljong i också.

2. Koka upp, skumma av.

3. Lägg i alla övriga ingredienser och låt koka försiktigt i ca 2½ timme. Spara det gröna från en av salladslökarna.

4. Fiska upp köttet, skär det i små bitar eller strimlor och lägg på ett fat. Häll lite av spadet över, skiva den sparade salladslöken ochlägg på. Strö lite spiskummin och/eller fänkålsfrön över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar