måndag 30 augusti 2010

Fisk med Suan Cai

Detta är en soppa som härstammar från staden Chongqing. Chongqing tillhörde tidigare Sichuan men är nu en egen administrativ region. Äter man denna rätten i dess hemstad så är den oftast laddad med stora mängder chili men på andra ställen brukar den vara lite mildare så också i fallet nedan. Det är ju en soppa men den äts oftast genom att man fiskar upp fisk och suan cai ur serveringsskålen och sedan kanske man häller upp lite av buljongen i sin skål vid slutet av måltiden.
Fisken som används brukar vara Cao yu - gräskarp. Jag satsade denna gång på en gös; vilket blev mycket lyckat. Feferonin i receptet är sådan som går att köpa på burk i svenska mataffärer, satsa på den starkaste varianten (jag brukar ta Eldorado stark feferoni).

Recept: Suan cai yu - Suan cai fisk
suan - sur
cai - grönsak
yu - fisk

Ingredienser:
1 hel färsk insjöfisk 750-1000g
2 liter buljong
2 vitlöksklyftor
2-3 cm skalad ingefära
300g suan cai
8 starka gröna inlagda feferoni
1 msk shaoxing risvin
salt
vitpeppar
½-1 äggvita
2 msk potatismjöl
1 salladslök (bara det mörkgröna)

1. Fjälla och filéa fisken. Skär filéerna i skivor och marinera med risvinet och ca ½ tsk salt. Spara huvudet och mittbenet. Dela mittbenet i två tre bitar.

2. Skiva vitlökm och ingefära tunnt, skiva din suan cai i strimlor, skiva salladslöken. Skiva fem  feferonis.

3. Koka upp buljongen i en kastrull. Hetta upp olja i en wok eller gryta.

4. Stek först ingefära, vitlök och ingefära i en halv minut. Lägg i all suan cai och stek under omrörning i ca en halvminut till. Häll över den kokande buljongen.

5. Lägg i fiskhuvudet och fiskbenet. Låt koka ordentligt i ca 10 minuter innan och sänk värmen så buljongen bara sjuder.

6. Blanda ihop äggvita och potatismjöl med fiskskivorna och rör om så de är jämnt täckta. Lägg dem sedan en och en i den sjudande soppan. Låt sedan sjuda i ca 1 minut till.

7. Salta efter smak och dra några varv med vitpepparkvarnen över.

8. Slå upp soppan i en soppskål och strö salladslöken över och lägg några hela feferonis på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar