onsdag 1 september 2010

Fenixklor med feferoni

Fenixklor är ett finare namn på kycklingfötter. Fågeln feng är en viktig varelse i kinesisk mytologi, det brukar översättas till Fenix men det är inte fråga om den brinnande fågel Fenix ni kanskse är mer välbekanta med. Inlagd chili - pao jiao - finns i många sorter, i detta receptet skall en grön variant som kallas pao shan jiao användas och den är mycket lik vanlig feferoni (helst de starkare varianterna).
Första gången jag åt kycklingfötter (jag tror det var sommaren år 2000) fann jag inget nöje i det alls. Jag knaparade lite artigt här och där på en fot men fann inget direkt ätbart och la den vid första bästa tillfälle åt sidan. Nu har jag dock blivit något av en entuasiast och äter gladeligen ett stort lass med fötter, det blir bara en liten hög rengnagda ben kvar.

Recept: Pao jiao feng zhua - Fenixklor med inlagd chili
pao jiao - inlagd chili
feng - "Fenix"
zhua - klor

Ingredienser:
500g kycklingfötter
30g stark feferoni
1-2 vitlöksklyftor
1-2 tsk salt
1 tsk socker
2 tsk ljus risvinäger
1-2 msk salladslöksolja
chiliolja

1. Klipp av varje tå alldeles ovanför klon. Blanchera sedan snabbt fötterna. (Ej helt nödvändigt.)

2. Koka upp nytt vatten och koka försiktigt fötterna i 30-40 minuter

3. Skölj fötterna i kallt vatten och låt rinna av.

4. Hacka vitlöken och blanda den med fötter, hela feferoni och saltet. Låt stå i åtminstone 30 minuter i kylen.

5. Blanda salladslöksoljan, chilioljan, sockret och vinägern. Blanda denna dressing med fötterna och servera.

2 kommentarer:

  1. Intressant... var köpte du fötter och inlagd fefferoni?

    SvaraRadera
  2. Fötter finns frysta på Gain Trading, går nog att fixa i saluhallen också.

    Feferonin kommer från hemköp.

    /Eric

    SvaraRadera