fredag 18 februari 2011

Brässerad brysselkål

Brysselkål är kanske inte någon jättevanlig grönsak i Kina. Den vanligaste kinesiska benämningen xiao yang bai cai - ungefär liten vitkål från andra sidan havet - vittnar om att det är en relativ nykomling (kom den kanske med Britterna?). Här är en enkel brässering.


Recept: Shao xiao yang bai cai - Brässerad brysselkål
shao -  brässera
xiao - liten
yang - ocean
bai cai - vitkål

Ingredienser:
400g bryssekål
1 msk hackad saltad chili
eller 1 färsk röd chili + 1 tsk salt
1 tsk socker
½ dl vatten

1. Skala av de yttersta bladen på brysselkålen, skär av stjälken och dela dem på mitten.

2. Hetta upp några matskedar olja i en wok på hög värme. Woka brysselkålen i ca 1 minut.

3. Häll i socker och saltad chili (eller skivad färsk chili + salt). Woka i ca 20 sekunder.

4. Slå i vattnet och brässera i ca 2 minuter. Rör om försiktigt några gånger under tiden.

1 kommentar: