lördag 26 februari 2011

Het och bedövande småfisk

Oftast gör man denna rätt med fiskar som har skinn och huvud kvar, man kan då fritera dem riktigt knapriga. Denna gången köpte jag istället s.k. "vit ansjovis" som är små ansjovis som man skurit av huvudet och fläkt bort skinnet på, ryggraden är dock kvar. Fiskarna brukar vara 3-4 cm långa. Eftersom de inte har skinn och huvud som håller ihop dem så får man hantera dem ganska varsamt vid friteringen och efter för de faller lätt isär.

Recept: Ma la xiao yu - Het och bedövande småfisk
ma - bedövande
la - het/stark
xiao - liten
yu - fisk

Ingredienser:
500g fryst vit ansjovis
1 rejäl bit ingefära
1 salladslök
½ tsk salt
1 msk shaoxing risvin
2 tsk krossad torkad chili
2 tsk sichuanpeppar

1. Tina och marinera fisken i ca 20 minuter med vinet, saltet, salladslöken och ingefäran. (Krossa ingefäran och salladslöken något så att safterna kan ta sig ut.)

2. Fritera fisken i omgångar. Det blir bra med 3 minuters fritering. Låt fisken rinna av på hushållspapper.

3. Hetta upp lite ny olja å ganska låg värme och stek chilin och sichuanpepparn i några minuter. Akta så att kryddorna inte blir brända. Blanda sedan försiktigt i fiskarna och häll över på ett serveringsfat.

2 kommentarer:

  1. Berätta gärna var du hittar dina ingredienser. Även om jag bor i Sthlm vore det kul att veta, utifall att vissa saker kanske t o m finns i vanliga butiker.

    SvaraRadera
  2. Det ska jag göra. I detta fallet köpte jag fisken på Gain Trading i Gbg.

    SvaraRadera