måndag 7 februari 2011

Kokade lammstrimlor

I detta recept ska lammkött skäras i grova strimlor - tiao. Koktiden varierar med vilken del av lammet man använder. Idag tog jag nedre delen av läggen och den behövde 25-30 minuter. Med filé eller ytterfilé skulle det gå snabbare.

Recept: Dun yang rou tiao - Kokade lammstrimlor
dun - koka
yang rou - lammkött
tiao - "grov strimla"

Ingredienser:
300g lammkött
1 sallladslök
5 tunna skivor oskalad ingefära
1 msk shaoxing risvin
1 stjärnanis
1 msk söt bönsås
1 tsk socker
1 tsk mörk soja
2 tsk ljus soja
3 dl buljong
½ tsk salt
2 tsk sichuanpepparolja

1. Strimla köttet i grova strimlor ca 1.5 cm tjocka och 5 cm långa. Finhacka det ljusa på salladslöken och skiva det mörkgröna.

2. Hetta upp ett par matskedar olja i en wok och stek först stjärnanisen tills dess doft stiger tydligt ur woken. Lägg sedan i den finhackade salladslöken och ingefäran. Woka som hastigast och lägg sedan i vin, bönsås, socker och soja. Bland runt allt väl och bryn sedan köttstrimlorna i den kryddiga oljan.

3. Slå på buljongen. Koka upp, skumma av och låt köttet koka på svag värme tills det är mört. Salta mot slutet.

4. Ringla över sichuanpepparolja och strö över den skivade salladslöken.

7 kommentarer:

  1. Har du hittat sichuanpepparolja i Göteborg? Vet iofs att man kan göra själv, har t o m provat, men nu är den nog slut.

    SvaraRadera
  2. Nej det har jag inte hittat utan jag har gjort själv.

    SvaraRadera
  3. Vilka roliga recept...Tänker pröva flera i helgen.
    MVH Pierre

    SvaraRadera
  4. Hade otur idag, fanns inte söt bönsås i någon av de tre affärerna i centrum idag; utsålt resp utgått. :) Får pröva med någon liknande sås jag har hemma...

    SvaraRadera
  5. hmm... förstod inte riktigt det där med att skumma av. är det viktigt för smaken? blev nästan inget skum nu, och visste inte hur jag skulle ta bort det lilla som blev heller. fick vara kvar...

    SvaraRadera
  6. Blir det inget skum så slipper man ju skumma.

    SvaraRadera