onsdag 9 februari 2011

Kyckling ångkokt med citron

I sin bok The Chinese Kitchen dissar Eileen Yin-Fei Lo den här friterade kycklingen med citronsås; en rätt som jag tycker kan vara riktigt god ifall såsen inte är för klistrig och det är tillräckligt mycket vitlök och ingefära i. Istället pushar Eileen för en ångkokt citronkyckling som hon lärt sig av en moster ifrån Hong Kong. Det är i princip den jag har lagat här, jag gör egentligen bara två avsteg ifrån hennes recept: 1) Hon använder något vitt risvin som jag i brist på att förstå exakt vilken sort det är kör med ett mörkare risvin från Shao xing. 2) Det ska egentligen vara fem kvartar citron, jag brukar ta en rejäl citron och dela i åtta delar.

Recept: Ning meng zheng ji - Kyckling ångkokt med citron
ning meng - citron
zheng - ångkoka
ji - kyckling

Ingredienser
1 kyckling
1 dl salt
1 rejäl citron
1 msk risvin (se ovan)
1½ msk ljus soja
1½ msk ostronsås
2 tsk sesamolja
1 msk veg. olja
2 tsk salt
2 tsk socker
1/8 tsk vitpeppar
3½ tsk majstärkelse
2 msk skivad salladslök (det mörkgröna)

1. Gnid in kycklingen invändigt och utvändigt med 1 dl salt och sjölj den sedan med kallt vatten. Torka den och hugg upp den i mindre bitar. Ta bort onödigt fett.

2. Dela citronen i åtta delar (se ovan)och kläm ut över kycklingen. Blanda citronbitarna med kycklingen och låt det hela stå i ca 30 minuter. Blanda under tiden alla övriga ingredienser utom salladslöken till en sås och låt också denna vila i ca 30 minuter.

3. Häll såsen över kycklingen och ångkoka i ca 50 minuter. Blanda om bland kycklingbitarna 2,3 gånger under ångkokningen.

4. Strö salladslöken över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar