onsdag 6 april 2011

Hel fisk brässerad i chilibönsås

Detta är en riktig höjdare från Sichuan. Denna gång lagade jag den på två havsabborrar (vardera ca ½kg). Det går naturligtvis bra med en större fisk istället.


Recept: Dou ban xian yu - (Läcker?/Färsk?) Fisk i chilibönsås
dou ban - av dou ban jiang - chilibönsås
xian - färsk alt. läcker
yu - fisk

Ingredienser:
två hela fiskar på ca ½kg st
eller en på 0.75-1 kg
1 tsk salt
2 msk shaoxing risvin
4-5 msk chilibönsås
2-3 vitlöksklyftor, finhackad
skalad hackad ingefära, lika mycket som vitlöken
4dl buljong
2 tsk ljus soja
1 tsk soker
2-3 salladslökar, bara det mörkgröna, skivat
½ tsk mörk vinäger
1 tsk potatismjöl

1. Rensa fisken (ta även bort gälarna). Skär några skåror på sidorna (vinkelrätt mot fiskens längd). Gnid in saltet och vinet i skåror och bukhåla. Låt stå i ca 10 minuter. Torka av dem efteråt.

2. Hetta upp rätt mycket olja i woken och stek fiskarna på bägge sidor. Inte så länge men så att skinnet blir lite stekt. Låt dem rinna av på hushållspapper

3. Hetta upp ungefär lika mycket olja som chilibönsås och stek sedan just chilbönsåsen i ca 30 sekunder, stjälp sedan i ingefäran och vitlöken och stek i ca 30 sekunder till.

4. Häll i buljong, soja och socker. Koka upp.

5. Lägg i fiskarna, sänk värmen och koka mycket försiktigti ca 10 minuter. Lyft sedan försiktigt över dem till serveringsfatet.

6. Öka värmen, blanda potatismjölet med lite vatten och rör i. När såsen tjocknat något så häll i vinägern och salladslöken. Rör om några varv och häll sedan över fiskarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar