Framförallt i det buddhistiska köket finns det en mängd rätter där man efterliknar fisk, kött eller fågel med hjälp av helt vegetariska ingredienser. I detta fallet är det strimlad shiitake som får simulera strimlad ål.
Recept: Su cui shan - Vegetarisk krispig ål
su - vegetarisk
cui - krispig
shan - ål
Ingredienser:
250g färsk shiitake
1 stor röd chili eller en liten röd paprika
1-2 sellerikvistar
1 msk skalad, hackad ingefära
1-2 tsk spiskummin
1 msk ljus soja
1/4 tsk vitpeppar
2 msk majsstärkelse
1 msk rostad vit sesam
1. Koka upp vatten i en kastrull och koka svamparna i ca 2 minuter. Ta upp dem, låt svalna och skär i strimlor (både hattar och fötter). Skär selleri och chili/paprika i små bitar.
2. Torka strimlorna med hushållspapper och marinera sedan i 10 minuter med soja, spiskummin och vitpeppar. Rör sedan i majsstärkelsen.
3. Hetta upp olja för fritering. Fritera svampstrimlorna i 2-3 minuter (beroende på wokstorlek så gör detta i 2-3 omgångar). De ska få en krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper.
4. Hetta upp lite olja i woken, woka först ingefäran tills doften stiger tydligt ur woken. Blanda ner selleri och chili/paprika. Woka i ca 1 minut och tillsätt till sist svampen. Woka runt ca 30s och häll upp i serveringsfatet.
5. Strö sesamfröna ovanpå.
söndag 3 april 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar