måndag 27 september 2010

Ångkokta kammusslor med svarta bönor

Detta är ett enkelt sätt att få mjuka fina kammusslor (pilgrimsmusslor) i en god sås. I detta receptet använder man bara själva den vita muskeln och det går utmärkt att använda frysta.

Recept: Dou chi zheng shan bei - Ångkokta kammusslor med svarta bönor
dou chi - svarta bönor
zheng - ångkoka
shan bei - kammussla

Ingredienser:
16 stora kammusslor
1 msk jästa svarta bönor
2 tsk hackad vitlök
2 tsk skalad, hackad färsk ingefära
2 tsk shaoxing risvin
1 msk ostronsås
1 tsk socker
½ tsk salt
2 tsk olja
2-3 varv på vitpepparkvarnen
Lite färsk koriander

1. Blanda allt utom koriandern i en skål och låt stå i en halvtimma.

2. Ångkoka sedan i fem minuter. Ta ut skålen och garnera med koriandern.

2 kommentarer:

 1. Hej Eric!

  Jag tänkte prova detta; köpte ångkokare igår. Läser receptet noggrant och ser att man skall koka i en skål. Går det bra med vilken skål som helst? Porslin? Kommer det koka i skålen; koka så mycket att man bör tänka på stor skål med marginal?

  Mängd vatten nederst i ångkokaren? Gissar att det inte kan bli för mycket, men väl för lite vatten... Viktigt att det inte kokar slut?

  SvaraRadera
 2. Jag brukar använda porslinskålar, använder man metallskål så ska koktiden minskas något (10-20%?). Jag har använt både ugnsfasta och icke-ugnsfasta skålar utan att haft sönder någon men om du vill vara på säkra sidan så kör ugnsfast.
  Musslorna är kokta i skålen på bilden så det är ungefär så mycket vätska som bildas. Ett par centimeters marginal brukar alltså räcka.
  Mängden vatten: testa hur snabbt något kokar bort i en kastrull med lock på det går inte så snabbt. Det går som du säger inte att ta för mycket vatten men det får inte koka torrt. Det går alltid att koka upp lite vatten vid sidan om och hälla på ifall det skulle bli kris.

  SvaraRadera