söndag 19 september 2010

Strimlat fläsk med böngroddar

Det här är en rätt från det kantonesiska köket. Det kanske enklaste sättet att snabbt skaffa sig strimlat fläskkött är att köpa lövskurna fläskkottletter och sedan helt enkelt strimla dessa skivor i strimlor lika breda som köttet är tjockt.

Recept: Dou ya rou si - Strimlat fläsk med böngroddar
dou ya - böngroddar
rou - kött (fläsk)
si - tunna strimlor

Ingredienser:
200g fläskkött
360g färska böngroddar
50g grön paprika
½ msk shaoxing risvin
2 vitlöksklyftor, hackade
2 salladslökar
3 ganska stora skivor ingefära
salt

Marinad:
1 tsk shaoxing risvin
2 tsk ljus soja
1/4 tsk salt
1/4 tsk socker
3/4 tsk potatismjöl
1 msk vatten
lite vitpeppar

Sås:
2 msk ostronsås
3 msk vatten
½ tsk potatismjöl

1. Strimla köttet i tunna strimlor och rör i alla marinadingredienser.

2. Strimla paprikan, strimla de vita delarna av salladslöken och skiva de gröna delarna. Skala och skär ingefäran i långa tunna strimlor.

3. Blanda ihop såsen. Värm upp ett serveringsfat.

4. Woka böngroddarna tillsammans med paprikan tills böngroddarna är genomvärmda men inte har förlorat all krispighet (ca 2-3 minuter). Salta lätt under tiden. Häll upp på serveringsfatet.

5. Häll upp några matskedar olja i woken och woka vitlök, ingefära och det vita från salladslökarna tills deras lukt stiger tydligt ur woken. Häll då i köttet och woka med kraftig omrörning tills strimlorna vitnat på ytan. Häll då i vinet woka 30 sekunder till, häll på såsen och rör några varv, lägg i det gröna från salladslökarna och rör om några gånger till. Häll alllting över böngroddarna som ligger på serveringsfatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar