lördag 25 september 2010

Buddhas förtjusning

En vegetarisk klassiker som är mer mättande än vad den ser ut. Det finns vissa varianter t.ex så har vissa recept doufu istället för gluten. En ingrediens som nästan alltid är med är en alg som kallas Fa cai - Hair algae på engelska (faktiskt landlevande). Jag misslyckades med att få tag på Fa cai så jag fick nöja mig med ett sorts fintrådigt sjögräs.
Detta är en buddhistisk rätt och i dessa undviker man i regel risvin, ingefära, vitlök och salladslök ty dessa sägs väcka lustarna (vilket ju är dåligt om man jobbar på sin upplysning). I detta recept så kokar man faktisk sjögräset med lite risvin och ingefära men kovattnet hälls av och ingefäran slängs.

Recept: Luo han zhai - Buddhas förtjusning
Luo han - arahat
zhai - vegetarisk diet pga religion

Ingredienser:
50g torkad shiitake
12g torkade svarta trädöron
16g torkade tigerliljor
100g bambuskott
80g ginkonötter
16-20 bitar friterat gluten
15g torkad fa cai (se ovan)
några skivor ingefära
1 msk shaoxing risvin
½ tsk salt
1 tsk socker
3 msk ljus soja

2 tsk sesamolja

1. Blötlägg och gör i ordning alla torkade ingredienser var för sig i hett vatten i ungefär en halv timme. Spara på shiitakevattnet.

2. Skölj sjögräset/fa cai ett par gånger i kallt vatten. Koka sedan upp vatten i en kastrull tillsammans med vinet, ingefära och en matsked olja. Låt koka fem minuter och sila sedan bort vattnet. Plocka bort ingefäran.

3.Hetta upp lite olja i en wok, woka först trädöronen tillsammans med tigerliljorna i ungefär ½ minut. Lägg dem åt sidan.

4. Ta i lite ny olja och woka shiitake och bambuskott i ungefär ½ minut.

5. Lägg i allt utom sesamoljan (även trädöron och liljor) och häll på shiitakevattnet. Låt koka på låg värme under lock i ca 15 minuter (det mesta av vätskan ska ha kokat in.)

6. Häll i sesamoljan alldeles innan servering och blanda om snabbt.

6 kommentarer:

 1. varför använda fa cai prova med att använda hår-mossa (Máo tái) som suger upp smak bätre
  du kan fråga i en asiatisk butik, när jag köpte så låg den gömmd bakom disken pga att 25g kostar 32 spänn

  SvaraRadera
 2. Fa cai är väl det mest traditionella anses bra pga av det uttalas på samma sätt som att "bli rik". Mao tai (毛苔?) har jag inte provat. (Fa Cai heter ju b.l.a Hair Moss på engelska). Tack för tipset.

  SvaraRadera
 3. vart får man tag på shaoxing vin

  SvaraRadera
 4. Pga av vårt alkoholmonopol så finns det inga lagliga sätt inom rikets gränser för systembolaget säljer ju det inte. I storstäder som Amsterdam, Paris och London är det inga sådana hinder. I Köpenhamn kanske det finns, jag har aldrig varit där och letat.

  SvaraRadera
 5. vad synd men var fick du tag på shaoxingvin för man kan ju få tag på mirin dvs ett sött japanskt risvin i vilken affär som hälst och det inneholler alkohol så shaoxing vin borde gå under matlagnings vin

  SvaraRadera
 6. Kolla mejlet jag skickade tidigare idag.

  SvaraRadera