Nej detta handlar inte om glutenintolerans utan en ingrediens som mest förknippas med den Buddhistiska matlagningstraditionen där gluten används som ett substitut för kött. Detta är dock inte hela sanningen utan gluten blandat med t.ex. köttfärs förekommer i icke-Buddhistiska rätter.
På kinesiska heter gluten mian jin vilket direktöversatt blir ungefär "vetemjöls-senor". Gluten görs av vetemjölsdeg som man sedan tvättar ut stärkelsen ur, sedan friteras eller kokas små bitar av degen.
Recept: Mian jin - Gluten
mian - vete(mjöl)
jin - sena
Ingredienser:
ca 16 dl vetemjöl
ca 5 dl vatten
1 msk salt
1. Gör en knådbar deg av ingredienserna.
2. Knåda och dra så mycket som möjligt, detta skapar glutentrådar.
3. Låt degen vila täckt i en timma eller så.
4. Tappa upp vatten i diskhon och börja knåda degen i vattnet. Byt vatten i bland. När vattnet inte blir mjölkvitt av stärkelsen längre så är glutenklumpen klar. Pressa ur så mycket vatten som möjligt.
5. Dela upp glutenklumpen i små bitar och lägg dessa på ett fat i väntan på antingen fritering eller kokning. Med denna mängden deg borde det bli ca 40 bitar.
Fritering:
Fritera några bitar åt gången. De sjunker först i oljan och stiger sedan upp till ytan. Fritera i ca 2 minuter till efter att de kommit upp.
Kokning:
Bitarna flyter upp till ytan efter några minuter. Då är de klara.
Förvaring:
Kokade håller sig ett par tre dagar i kylen, friterade något längre. Det går bra att frysa bägge sorterna.
Friterad gluten.
onsdag 22 september 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mini-langos?
SvaraRaderaJa, nästan.
SvaraRaderaÄr det inte gluten som säljs i konservburkar under namnet "kinafärs"?
SvaraRaderaJag har aldrig dristat mig till att köpa en burk men har ofta tänkt testa att göra min egen, om inte annat för att kunna provlaga ett recept på falsk anka.
Jo det stämmer. Jag har dock aldrig prövat burkgluten men ryktet säger att den inte är någon höjdare.
SvaraRaderaHur länge skall man arbeta med degen?
SvaraRaderaKnåda i ca 5-10 minuter, sköljningen tar väl ungefär lika lång tid den.
SvaraRadera