tisdag 5 april 2011

Stark friterad torkad småfisk

Det här är ett bra tilltugg till blaskig öl. Ju starkare man gör fisken destå bättre. Man kan ta tinade frysta fiskar och göra likadant med dem men det blir inte riktigt samma sak.

Recept: Xiang la gan zha xiao yu gan - Stark friterad torkad småfisk
xiang - väldoftande
la - stark
gan zha - torrfriterad
xiao - små
yu gan - torkade fiskar

Ingredienser:
½ liter torkad småfisk
1 msk shaoxing risvin
2 tsk salt
1 salladslök
2 vitlöksklyftor
1 msk krossad torkad röd chili
chiliolja

1. Blötlägg fisken i en timma. Låt rinna av och blanda sedan med vinet och saltet. Hacka vitlök och salladslök (separera grönt och vitt).

2. Hetta upp olja för fritering. Fritera fisken i omgångar, varje omgång i ungefär 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

3. Hetta upp ett par matskedar olja i woken och woka, chili, vitlök och det vita från salladslöken tills dofterna stiger tydligt ur woken. Lägg då i fisken och woka runt försiktgt i en minut eller två.

4.Lägg upp i en skål, ringla chiliolja över och strö det gröna från salladslöken ovanpå.

2 kommentarer: