lördag 24 oktober 2009

Äntligen Chili

Så! Nu är min insaltade chili klar. Det är då dags att använda lite av den. Jag tänker laga en riktig Hunanesisk husmansrätt: ångkokt kyckling med saltad chili, duolajiao zheng ji. Min svärfar gör denna med en hel kyckling. Själv brukar jag hugga upp en kyckling i mindre bitar, det är lite jobbigare men jag tycker det blir bättre resultat. Är man lat eller om man har problem med ben så kan man ju ta kycklinglårfileer istället. Den hemmainsaltade chilin ger en mycket god smak till kycklingen och inte minst till spadet.

Recept: duolajiao zheng ji, ångkokt kyckling med saltad chili

duolajiao - saltad chili
zheng - ångkoka
ji - kyckling

Ingredienser:
1 hel kyckling
En bit ingefära
2 msk Shaoxing risvin

1. Hacka upp kycklingen med ben och allt i "grytbitar".

2. Blanchera kycklingbitarna. (Kanske inte helt nödvändigt men jag tycker att bitarna lätt fastnar i varandra under ångkokningen annars.)

3. Lägg kycklingen i en skål. Häll på risvinet, skiva en rejäl bit ingefära i ca 2mm tjocka skivor och blanda alltsammans.

4. Skeda på rikligt med saltad chili (inget annat salt behövs). Se bilden nedan för ungefärlig mängd.

5. Ångkoka det hela i ca 40 minuter. Sedan är det färdigt att ätas.

4 kommentarer:

 1. Jag ska till affären så fort som möjligt och köpa chili för att sedan salta in.
  En liten fundering är inte potatismjöl väldigt känsligt för värme? Jag brukar andvända majsstärkelse.
  Bankad kyckling ska jag testa så snart som möjligt!

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig haft problem med potatismjöl. Det har fungerat lika bra som majstärkelse. Jag är iof alltid noga med att blanda ut det riktigt noga med kallt vatten, annars blir det klumpar.

  SvaraRadera
 3. Det blev kycklingen till middag på dagen två veckor efter chilin var klar. Väldigt gott med ånkokt kyckling, tack för ett ytterligare intressant och gott recept :)

  SvaraRadera
 4. Vill påstå att denna rätt är bland det godaste som finns. Jag har varit lite lat och inte haft insaltad chili hemma men i kväll är det dags för ångkokt kyckling!

  SvaraRadera