Försök undertrycka dessa minnen och tänk istället på rejäla fiskbitar i ett minimalt lager av frityrsmet serverade i en välbalanserad sötsur sås som innehåller stora mängder hackad vitlök och hackad ingefära.
Recept: tang cu yu pian, friterad fiskfile med sötsur sås
tang - socker
cu - vinäger
yu - fisk
pian - skivor, bitar
Ingredienser:
400 g skinnfri koljafile (eller annan vit fisk)
1 msk hackad vitlök
1 msk skalad och hackad ingefära
Det gröna från en salladslök (finskivat)
sesamolja
Marinad:
1 msk shaoxing risvin
1/2 tsk salt
Frityrsmet:
1 lätt uppvispat ägg
3 msk vetemjöl
Sås:
2 msk vinäger (ljus eller mörk, resultaten blir dock ganska olika)
2 msk ljus soja
1 msk socker
1 dl standardbuljong (eller kycklingbuljong)
1 msk potatismjöl
1. Skär fisken i bitar, jag brukar göra dem 2x5 cm ungefär.
2. Rör ihop såsen i en skål och frityrsmeten i en annan.
3. Värm olja för fritering i en wok. När oljan är varm så rör ner fiskbitarna i frityrsmeten och fritera dem sedan i två eller tre omgångar i 2-3 minuter. Låt de rinna av på hushållspapper. Tänk på att röra om i början så att inte fiskbitarna fastnar i varandra.
4. Värm lite ny olja och stek runt vitlök och ingefära i ca 30s, rör sedan om såsen och tippa i den i woken. Rör om hela tiden och när såsen börjar tjockna så häll tillbaka fiskbitarna och vänd det hela ett par gånger och skvätt över lite sesamolja.
5. Häll upp på ett (gärna varmt) serveringsfat och strö över salladslöken. På bilden längst upp så är det nästan ingen salladslök med, jag hade bara en liten torr rackare i kylskåpet så det blev inte mer.
Hallå, nu har vi testat fisk rätten. Otroligt gott, tack för ett bra recept
SvaraRaderaKul att någon prövar.
SvaraRaderaUrsäkte,var hitta vi shaoxing risvin i Sverige?
SvaraRaderaDet finns inte på systembolaget så det finns ingen laglig väg.
SvaraRaderaAmontillado sherry, torr eller halvtorr, funkar bra som substitut för shaoxing. Min fru som är från Kina använder det gärna.
SvaraRadera