fredag 9 oktober 2009

Vinäger

Jag köpte vinäger idag. Min ljusa hade tagit slut.

För att täcka de flesta behov räcker det med att ha två sorters kinesisk vinäger hemma: en ljus och en mörk. Ljus kinesisk vinäger görs på risvin och är ganska mild, den finns också i sötade varianter men socker är ju lätt att komma över så någon sådan har jag aldrig kommit mig för att köpa. De mörka vinägersorterna är väldigt aromatiska. Huvudingrediensen är svart klibbigt ris men ofta finns också inslag av vete och durra. Den mest berömda typen heter Chinkiang vinäger (eller Zhenjiang med modern pinyin-romanisering). Dessa kommer ifrån Jiangsu provinsen vid Kinas östkust.

Vinäger, som heter Cu på kinesiska (uttalas ungefär tso) är en huvudkälla till sura smaker suan i den kinesiska matlagningen.

Något enkelt att göra med sin ljusa risvinsväger: Snabbinlagd gurka, liang ban huang gua

Recept: Liangban huanggua, Gurka i vinäger

liangban - kall blandad
huanggua - gurka

Ingridienser
1/2 gurka
ljus risvinsvinäger
socker
salt
sesamolja

1. Skär gurkan i stavar och lägg i en skål.

2. Häll på en matsked vinäger, en halv matsked socker samt en tesked salt.

3. Häll på ca en tesked sesamolja.

4. Rör om och låt vila i en timme eller så.

Proportionerna mellan surt, sött och salt kan man ju naturligtvis variera efter smak. Vill man ha lite sting i det så kan man skippa saltet och istället ta hackad saltad chili.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar