måndag 12 oktober 2009

Bang Bang Kyckling

Jag tänkte presentera en av lördagens rätter i närmare detalj. Rätten i fråga heter Bang Bang Ji. Ji betyder kyckling och bang är namnet på en sorts träklubba som traditionellt används under anrättningen.


Denna kalla kycklingrätt kommer ifrån Sichuan-provinsen och smaken är av en typ som kallas guai vilket betyder underlig. En blandning av sesam, salt, sötma, surhet, chili och sichuanpeppar.

Ingredienser:
En kyckling
3-8 vårlökar (beroende på storlek)
1 msk Ljus soja
1 msk socker
1 tsk salt
1 msk Zhenjiang vinäger
ca 3 msk Sesamkräm
1 msk Sesamolja
Chiliolja
1 msk sichuanpeppar (upp till 2 msk om kvaliten är låg)
1 msk skalade sesamfrön

Tillagning:

1. Koka en hel kyckling. Detta tycker jag är den svåraste delen. Kycklingen får inte kokas för länge, då blir köttet lätt för mjukt eller till och med lite mjöligt när man sedan bankar det. Underkokt kyckling vill man ju inte stoppa i sig så här finns en lite svår punkt att hitta.

2. Plocka ur brösten och låt de svalna. Resten av kycklingen kan man använda till annat.


3. Under tiden kycklingbrösten svalnar, rosta sichuanpepparn i en torr panna och gör det samma med sesamfröna.

4. Banka på brösten med en brödkavel eller liknande så att muskelfibrerna lossnar lite från varandra. Använd sedan fingrarna till att repa upp köttet i strimlor. Gör så med båda brösten (resultatet kan ses på bilden till vänster).

5. Strimla salladslökens vita och ljusgröna delar i strimlor i samma storlek som kycklingen. Använd inte de mörgröna delarna.6. Blanda såsen i en skål. Först salt, socker, soja och vinäger. Rör i sesamkrämen. Sedan oljorna. Ska man ha en genuin hetta på rätten så använd ca 2msk stark chiliolja. Det blir då riktigt starkt. Stöt den rostade sichuanpepparen i mortel och rör i även den.Servering:
Mest traditionellt är att lägga salladslöken i botten på en rund skål sedan kycklingstrimlorna och hälla såsen över det hela. Avsluta med att strö över sesamfröna.

Själv brukar jag dock röra ihop allt utom sesamfröna som jag strör över allra sist.

3 kommentarer:

 1. Hallå!
  Sesamkräm är det det samma som tahini?

  SvaraRadera
 2. Oj, den här har jag missat.

  Tahini funkar nog ok. Jag brukar köpa kinesisk, står "Sesame Paste" på burken. Enligt wikipedia så är de kinesiska sorterna bittrare än tahini.

  SvaraRadera
 3. Man bör nog köpa Kinesisk sesamkräm, extremt stor skillnad mot tahini :)

  SvaraRadera