söndag 7 februari 2010

Baconbrässerad Blomkål

Kinesiskt bacon är mer smakstarkt än vanligt svenskt bacon. Röksmaken är kraftigare och sältan är oftast inte så påträngande. Vissa typer av svenskt rökt sidfläsk funkar som substitut och om det som i denna rätten främst är röksmaken man vill åt så funkar det med jägarbacon.

Recept: Larou shao huacai - Baconbrässerad blomkål
larou - rökt kött (oftast sidfläsk)
shao - brässera
huacai - blomkål

Ingredienser
400g blomkål, delad i små buketter
100g kinesiskt bacon eller ett paket jägarbacon (120g), finstrimlat
2 vitlöksklyftor, skivade
3dl buljong
vitpeppar
vatten och potatismjöl för redning
(om kinesikt bacon används så behövs kanske lite salt)

1. Hetta upp olja i en wok och woka bacon tills röklukten kommer upp från woken, lägg i vitlöken och woka tills även vitlökslukten är tydlig.

2. Lägg i blomkålen och woka runt i 20-30s. Häll på buljongen, skruva ner värmen lite, på med lock och koka blomkålen lagom mjuk (4-6 minuter, beroende på hur man gillar den).

3. Peppra och rör sedan i potatismjöl blandat med vatten (1 tsk mjöl och 2 tsk vatten brukar gå bra). Klart.

2 kommentarer:

  1. Hej hopp, lagade ångkokt kyckling (vilket jag gjort förut), torrstekt biff som var suveränt god och biff på järnplatta vilket också var gott men den torrstekta biffen verkligen en höjdare!
    Tack för intressanta recept.

    SvaraRadera
  2. Kul. Jag haft ovanligt lite tid till matlagning i ett par veckor nu men jag hoppas på att få loss mer tid inom kort.

    SvaraRadera