fredag 19 februari 2010

Ankgryta med shiitake

Detta är egentligen en lergryterätt, men jag lagade den i en vanlig gryta istället. Skillnaden blir nog inte så stor. I receptet nedan så ingår stark chilisås. Något som jag denna gång  (i söndags) skippade för att vi råkade ha en flaska Shiraz på lut och jag tänkte att den kanske inte skulle funka så bra med massa chili. Färgen blir visserligen inte lika vackert röd men det visade sig vara en bra kombination med vinet.

Recept: Sha guo ya kuai - Ankbitar i lergryta
Sha guo - lergryta (ordagrant sandgryta)
ya - av yazi - anka
kuai - bit

Ingredienser:
ankött ca 300g (mer om det är med ben)
sidfläsk 150 g
En handfull torkad shiitake
1-2 cm bit ingefära, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
1-2 salladslökar, i korta längder
5 dl buljong
1 tsk salt
1 msk shaoxing risvin
1 msk ljus soja
2 msk stark chilisås (någon asiatisk alltså)

1. Dela ankköttet i bitar, ca 2x2 cm. Låt svamparna svälla i hett vatten i ca 20 minuter. Skiva sidfläsket i skivor som är ½cm tjocka och ca 5 cm långa.

2. Hetta upp olja i en wok och woka fläskskivorna och svampen tills fläskets fett börjar smälta ut.Tillsätt då salladslök, ingefära och 3/4 av vitlöken. Woka tills lukten av kryddorna känns tydligt. I med ankbitarna och woka så att de får lite färg.

3. Häll på buljongen, saltet, vinet och sojan. Låt koka upp och häll över i en lergryta eller i en helt vanlig gryta. Låt småputtra i ca 30 minuter. Tillsätt sedan chilisås och resten av vitlöken. Rör om lite grann tills chililukten känns ordentligt och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar