torsdag 25 februari 2010

Torrstekt kyckling

Jag behövde lite äkta Sichuanmat för att pigga upp mig i min hostiga vardag. Detta är ännu ett exempel på Sichuanesisk torr-stekning. Denna gång med kyckling. Man kan använda de flesta bitar men mest autentiskt blir det om man tar något med ben och choppar upp i mindre bitar med benen kvar i. Detta kräver en redig cleaver och lite dödsförakt.

Recept: Gan bian jirou - Torrstekt kyckling
ganbian - torrstekning
jirou - kycklingkött

Ingredienser:
4 kycklinglår med skinn och ben
400-500g turkisk peppar
8 torkade hela chilifrukter
1-2 tsk sichuanpeppar
1½ msk chilibönsås
1 tsk mörk soja
1 msk shaoxing risvin
salt
sesamolja

1. Dela den turkiska pepparn i ganska stora bitar, ta ur kärnorna. Hugg upp kycklingen i 2½ x 2½ cm bitar. Med ben i så kan man inte alltid vara så exakt. (Gör 2x2 cm bitar ifall det är benfritt kött). Halvera de torkade chilifrukterna och häll bort deras kärnor.

2. Hetta upp en wok på medelvärme med minimalt med olja. Stek den turkiska pepparen mjuk och salta den lätt. Ställ åt sidan.

3. Höj värmen, hetta upp 3/4 dl olja i woken och woka kycklingen i ca 5 minuter. Ta i chilin, sichuanpepparn och chilibönsåsen. Woka runt i 30 sekunder.

4. Sänk värmen till medium. Slå sedan i soja och vin. Salta lite. Woka i 15 minuter till.

5. Blanda in den turkiska pepparn. Woka i 20s och ringla till sist över sesamolja efter smak.

1 kommentar:

  1. Tack för bra recept, det blev mycket gott!

    SvaraRadera