lördag 13 februari 2010

Munken seglar med frid i sinnet genom vinden och snön

Lustigt namn på en vegetarisk klassiker från Hong Kong. Tyvärr har jag glömt den exakta kinesiska ordalydelsen. Hursomhelst är det en riktig höjdare med doufu, sparris och svarta "träd-öron". Det ska helst vara medelhård doufu, jag tycker Morinagas firm doufu passar utmärkt. Den kommer i paket på 297g och det blir ganska lagom med ett sådant.

Recept: Munken seglar med frid i sinnet genom vinden och snön

Ingredienser:
1 bunt grön sparris
1 handfull svarta "trädöron", (efter att de svällt)
ca 300g doufu, hård eller mellanhård

1-2 msk salladlöksolja
1 tsk salt
1 tsk socker
4 dl grönsaksbuljong
Ett par grova skivor färsk ingefära

1. Hacka doufun och lägg i en skål. Skiva sparrisen på diagonalen i skivor som är en dryg centimeter tjocka. Om några av svamparna är extremt stora så dela dem i två.

2. Häll buljongen i en wok och koka upp tillasammans med ingefäran. Lägg sedan in sparrisen och koka i två minuter. Ta ur sparrisen och koka svampen i två minuter. Ta ur svampen och häll undan buljongen.

3. Hetta upp oljan och lägg i saltet och sockret. Blanda i doufun och woka i två minuter. Blanda i sparrisen och svampen och woka i två minuter till. Häll över på serveringsfatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar