Eftersom jag varit sänkt i över en vecka av vad jag tror var säsongsinfluensan har jag inte mäktat med att vare sig laga någon mat eller att översätta några recept från Kinesiska. Det kommer nog ta ett litet tag innan jag får upp farten igen.
Under tiden tänkte jag flika in lite tips om öl som går bra ihop med kinesisk mat, speciellt stark sådan med mycket chilibönsås och liknande. Kineserna själva dricker oftast ljus mer eller mindre blaskig lager till maten. Vill man haka på det konceptet men dricka lite mer kvalitativt så är Tjeckiska Pilsneröl ett naturligt val. De passar bra och sticker inte ut.
Lite roligare blir det med något gott tyskt Weissbier. Dessa tycker jag passar utmärkt till kryddstark mat av de flesta sorter. En personlig favorit är Weihenstephaner Hefe, gott och lättillgänligt.
Vill man ha något starkare så är det inte helt fel med ett Flamlänskt Golden Ale som tex Duvel, Satan eller Judas. De flesta starka belgiska Blonde-ölen går riktigt bra ihop med rätter från Sichuan och Hunan. Nu när vi firade det Kinesiska nyåret hemma så avnjöt vi en flaska Gouden Carolus Cuvee van der Keiser Blonde 2008 tillsammans med några riktigt välkryddade rätter - det blev mycket bra. Ett annat lyxigt öl som nog skulle gjort sig bra vid samma tillfälle är Brooklyner Schneider Hopfen Weisse, i mitt tycke ett av de bästa öl som såldes på Bolaget under hela förra året. Nu är det nog slutsålt överallt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Carnegie porter tycker jag också funkar bra till chile och vitlök.
SvaraRaderaBrooklyner Schneider Hopfen Weisse är nog som sagt sagt slut sedan länge (de 2 flaskorna i saldo är garanterat saldofel).
SvaraRaderahttp://agent.nocrew.org/index.html?id=162