Chashugu heter denna svamp på kinesiska vilket direktöversatt blir teträdssvamp. På engelska heter den Black poplar mushroom (också Velvet pioppini). Den tillhör den grupp av svampar som på japanska heter shimeji. Likt enokin är det en nedbrytare som i sitt naturliga skick växer på gamla stubbar. Odlade köpes enklast torkade i asiatiska livsmedelsaffärer.
Som alla torkade svampar så måste de blötläggas innan användning, en kvart i hett vatten blir bra. Vänta med att klippa bort den smutsiga nederdelen av foten tills efter blötläggningen, det blir enlklast så.
Enligt uppgift är detta en populär matsvamp också i Italien, något som jag dock inte har verifierat. I den kinesiska matlagningen förekommer den främst i soppor. Hönssoppa med poppelsvamp och vårbambuskott får jag väl försöka göra någon gång (just vårbambuskott kan bli luriga att hitta bara).
söndag 14 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar