måndag 7 juni 2010

Friterad hel Yellow Croaker

Anrättningen av exotiska fiskar fortsätter; den här gången blir det en liten havsfisk som på kinesiska heter Xiao huang hua yu, som på svenska blir ungefär Liten gulblommig fisk. På engelska har den iallafall ett riktigt namn: Yellow Croaker. Jag köpte fiskarna frysta. En påse på ett kilo kostade 60 kronor. De var finte ihopfrysta så det gick bra att plocka ut dem en och en. Det är som sakt en liten fisk och ett kilo innebär nio, tio fiskar.

Recept: Gan zha xiao huang hua yu - Friterad Yellow Croaker
gan - torr
zha - friterad
xiao - liten
huang - gul
hua - blomma
yu - fisk

Ingredienser:
5st yellow croakers
2 tsk salt
2 msk shaoxing risvin
2 tsk sichuanpeppar
2 salladslökar
En bit ingefära
vetemjöl

1. Tag ur inälvorna på fiskarna om inte det redan är gjort. Dela salladslöken i korta längder och ingefäran i skivor. Krossa sichuanpepparen i mortel.

2. Lägg fisken i en skål, tryck i salladslök och ingefära i buk hålan. Salta och häll på vinet. Strö sichuanpepparen över och lägg i bitarna av ingefära och salladslök som inte fick plats inne i fisken. Marinera i ca 2 timmar.

3. Hätta upp rejält med olja för fritering och plocka bort ingefäran och salladslöken ur fisken. Mjöla fiskarna och fritera dem en och en tills de får fin färg (ca 2 minuter per fisk).

4. Lägg i all fiskarna i oljan tillsammans och fritera i en minut till. Låt rinna av på hushållspapper lite snabbt och överför dem sedan till serveringsfatet.

3 kommentarer:

  1. Jag skulle tro att det skulle fungera utmärkt att göra så här med Vitling istället, den finns ju färsk.

    SvaraRadera
  2. Du blir nog inte så förvånad: I frysdisken på Gain.

    SvaraRadera