söndag 13 juni 2010

Kinesisk korv

Det finns många olika korvar i Kina, de flesta är gjorda på fläsk och är lätt rökta, torkade och kryddade. Sådana korvar går under namnet La chang (på kantonesiska Lap chong). De kantonesiska sorterna är kanske de mest spridda, de har ofta en ganska söt smak. La Chang från Hunan är förstås framförallt kryddade med röd chili och är sällan söta. Trots att sådana här korvar är rökta och torkade brukar man inte äta dem råa, de och wokas ofta med grönsaker eller med stekt ris. Innan man skär upp dem för wokning så ska de helst ligga i hett vatten i en kvart eller så; då blir man av med en del överflödigt fett.
Färska korvar, Xiang Chang, finns också. Speciellt omtalade är de Taiwanesiska. Sedan finns det naturligtvis massa speciella lokala varianter som inte passar in i någon större grupp, till exempel så finns det i den nordkinesiska staden Harbin en korv; Hong chang, som började göras av tyskar på trettiotalet.
De korvar som säljs i asiatiska matvaruaffärer här i Svergie är nästan uteslutande La chang av kantonesiskt snitt även om de kommer från andra delar av världen. Den jag köpte nu senast är faktiskt tillverkad i Frankrike av producenten Oriental Kitchen. Wu xiang la chang står det på paketet, dvs "fem dofters korv". Vilka fem kryddor som ingår framgår inte mer än att en utav dem är stjärnanis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar