torsdag 3 juni 2010

"Oljebrässerad" Vattenbambu

En enkel vegetarisk rätt av mestadels vattenbambu. Det går att ta röd paprika istället för chili om det inte passar med starkt. (Det gjorde jag idag.)

Recept: You shao jiao bai - Oljebrässerad vattenbambu
you - olja
shao - brässera
jiao bai - vattenbambu

Ingredienser:
450g vattenbambu
1 rejäl röd chili
1 salladslök
1 msk ljus soja
1 tsk mörk soja
2 tsk socker
½ tsk salt
1 tsk potatismjöl
2-3 tsk sesamolja

1. Skala och skiva vattenbambun. Skiva salladslöken och separera det vita och de gröna skivorna. skiva chilin grovt.

2. Hetta upp olja för fritering. Fritera vattenbambun i ca 2 minuter (går bra att göra i omgångar). Låt den sedan rinna av på hushållspapper.

3. Hetta upp ett par matskedar ny olja i woken, lägg i de vita salladslökskivorna och strax efter vattenbambun. Woka runt kort och sänk värmen.

4. Häll i sojorna, sockret och saltet och om det blir för torrt; lite vatten. Låt gå på låg värme i 8-10 minuter, rör om då och då.

5. Öka värmen, lägg i chilin och woka runt i ca 30 sekunder. Blanda potatismjölet med 1 msk vatten och rör i. När såsen tjocknat ta bort från värmen och häll i sesamoljan.

6. Lägg upp på serveringsfatet och strö de gröna salladslökskivorna över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar