onsdag 30 juni 2010

Fläsk Dongpo

Su Dongpo var en poet och ämbetsman som levde på tusentalet (1037-1101). Enligt legenden skulle han en dag tillaga fläsk men glömde på grund av ett parti schack av fläsket i flera timmar i grytan över elden. När han sedan smakade fann han fläsket utsökt och rätten Su Dongpo's fläsk var född. Rätten förknippas starkt med staden Hangzhou, huvudstad i Jiangsu-provinsen. I grund och botten är det en form av rödbrässering fast med ovanligt mycket vin och soja. Den långa tillagningen gör att fettet blir väldigt aptitligt.

Det finns mängder med olika recept; vissa är väldigt enkla med ganska få kryddor och enbart kokning; andra är mera tillkrånglade med kokning, stekning och ångkokning efter varandra. Jag har här valt ett mellankomplicerat alternativ.

Recept: Dongpo Rou - Fläsk Dongpo
Dongpo - av Su Dongpo (aka Su Shi)
rou - kött (fläsk)

Ingredienser:
500-600g sidfläsk
2-3 salladslökar
5 grova skivor oskalad ingefära
2dl mörk soja
2dl ljus soja
50g mörkt socker
3/4dl shaoxing risvin
2 stjärnanis
1dl tjock soja
2 msk shaoxing risvin
1 stånd broccoli

1. Dela fläskbiten i så få bitar som möjligt så att den går ner i grytan, lämna den alltså helst i ett stycke. (Fläskbiten jag använde idag var ganska långsmal så jag delade den i två.)

2. Koka upp vatten och blanchera fläsket i 5-10 minuter.

3. Torka köttet och stek det sedan runt om så att det blir brunt och fint, se till att skinnet blir hårt stekt.

4. Lägg köttet i grytan igen med skinnet uppåt, täck med vatten och häll på vin, socker, ljus soja, mörk soja, ingefära, salladslök och stjärnanis. Koka långsamt i 3 timmar.

5. Dela broccolin i buketter och koka snabbt. Lägg köttet på serveringsfatet med broccolin runt om.

6. Höj värmen och blanda i de två extra matskedarna vin och den tjocka sojan i spadet och rör tills det tjocknar. Häll sedan över köttet.

Variation: Ta med en eller fler av dessa i den långa kokningen: vitlöksklyftor, cassia, sichuanpeppar, grönt te.

4 kommentarer:

 1. mycke soja ?? hög sälta???

  SvaraRadera
 2. men vi får se om 2 tim cA man ska ju inte dricka såsen, bara lite av den på köttet. på TV la dom i potatis? är de fel eller? det var en kvinnlig kinesisk kock...

  SvaraRadera
 3. om dessa två dl soya är av icke salt natur borde de framgå i receptet, to salty this

  SvaraRadera
 4. Det finns som sagt många varianter vissa kanske lägger i potatis eller någon annan rotfrukt.

  Man ska inte dricka såsen men det ska inte vara något problem med sältan i själva köttet. Använd absolut inte rimmat fläsk för då blir det alldeles för salt.

  SvaraRadera