torsdag 10 juni 2010

Kinesisk Broccoli i ostronsås

Det här är en typisk kantonesiskt sätt att anrätta Kinesisk Broccoli (som är en väldigt populär grönsak i Guangdong). Metoden är lite finurlig, man både reducerar såsen och ångkokar Broccolin i samma manöver. Det behövs i regel inget extra salt, sälta finns så det räcker i ostronsåsen.

Recept: Hao you gai lan - Kinesisk Broccoli med ostronsås
hao you - ostronsås
gai lan - Kinesisk broccoli

Ingredienser:
500g kinesisk broccoli
5 vitlöksklyftor
5 tunna skivor ingefära
1 dl buljong (grönsaks eller kyckling)
1 msk shaoxing risvin
lite socker
½ dl ostronsås
sesamolja

1. Rensa och skölj broccolin. Se till att den inte är för blöt för då kommer det att skvätta väldigt mycket när den sedan steks i olja.

2. Hetta upp 2 msk olja i en wok på medelvärme, platta till vitlöksklyftorna och stek dem i oljan i ett par minuter. De får inte bli brända för då skapas en besk smak. Fiska sedan upp vitlöken, lägg i ingefäran och höj temperaturen till full fräs.

3. Släng i all broccoli. Woka i en halv minut och fiska sedan upp broccolin med en hålslev och lägg i en skål som passar i woken.

4. Sänk värmen till medel igen. Blanda buljong, vin och socker i en liten skål och häll detta i woken. Lägg ett par ätpinnar i kors ovanför vätskan och ställ skålen med broccoli på korset. Lägg på locket och ångkoka broccolin i ca fyra minuter.

5. Ta ur broccolin. Höj värmen igen, ta bort ingefäran och häll i ostronsåsen. Låt tjockna, skvätt i lite sesamolja och häll sedan såsen över broccolin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar