onsdag 11 augusti 2010

Mu shu fläsk

Mu shu pork är en väldigt vanlig rätt på de kinesiska restaurangerna i USA. Med pinyin-notation så skriver man Mu xi rou, enligt mitt lexikon så betyder Mu xi en av två saker: Osmanthus träd eller äggröra. Äggröra är det relevanta i detta fallet. Vissa kockar skriver med ett annat tecken med uttalet xi och rätten får då namnet "träspånskött" vilket ganska bra beskriver utséendet.
Man brukar äta denna blandning av kött, ägg och grönsaker med samma sorts pannkakor som man har till Pekinganka.
De ingredienser som är med här är en sorts minsta gemensamma nämare av de Mu xi rou recept jag studerat, ofta finns en eller flera av dessa ingredienser med (strimlade): shiitake, bambuskott, gurka eller salladskål. Idag tog jag bambuskott.

Ingredienser:
200g fläskfilé, strimlad
2 ägg
20st torkade tigerliljor
20g torkade svarta trädöron
(100g strimlade bambuskott (se ovan))
2-3 salladslökar, bara de ljusa delarna, strimlade
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk hackad färsk ingefära
lite vitpeppar
1-2 tsk sesamolja

Sås:
1 tsk shaoxing risvin
1 msk mörk soja
1 msk kycklingbuljong
½tsk salt
2tsk socker
1 tsk potatismjöl

1. Lägg liljorna i blöt och dela dem sedan på mitten (tvärs). Vispa ihop äggen lätt.

2. Hetta upp tre deciliter olja i en wok. Woka fläsket i oljan tills ytan vitnat. Lägg undan för att rinna av.

3. Hetta upp lite olja i woken på hög värme. Lägg i ingefäran och vitlöken och woka tills deras doft känns tydligt. Lägg sedan i salladslök, svamp, tigerliljor och bambuskott. Dra några varv över med vitpepparkvarnen och woka runt i ett par minuter. Lägg i köttet igen och woka ett par minuter till.

4. Putta blandningen åt sidan och häll såsen i det frilagda utrymmet. När den börjat bubbla så rör ihop allting.

5. Blanda i äggen. Nu krävs det bra kontroll för att det ska bli fina sjok av ägg, min wok var lite lite i förhållande till innehållet så jag misslyckades lite på den punkten och äggen blev tyvärr lite väl finfördelade.

6.Ta bort från värmen och rör i sesamoljan.

Min lite estetiskt misslyckade Mu xi rou. (Smaken var dock bra.)



4 kommentarer:

  1. Hur kommer det sig att en del kinesiska recept innehåller så mycket olja till vanlig stekning?
    3 dl för att steka 200 g fläsk, och dessutom bara tills ytan vitnat (ner i pannan och vända i stort sett).

    Ett annat exempel är Dunlops recept på tigerrandig paprika i Sichuan Cookery som anger 25 cl olja för att steka 300 g paprika i skuren i bitar. Det känns mer som frityr än stekning. Receptet nämner över huvud taget inte frityr/deep frying.

    Dunlop anger dessutom att man ska spara oljan, men anger inte till vad. Jag lurar på om man kan använda den på samma sätt som t.ex. salladslöksolja, eller är det bara som när vi i västerländsk matlagning ibland sparar frityrolja för att sila och använda fler ggr.

    /Håkan

    SvaraRadera
  2. På kinesiska kallas det här guo you, vilket betyder "passera igenom oljan" och man skulle väl om man vill kunna kalla det en typ av fritering.
    Oljan kan man sedan använda igen till stekning. Olja som man använt till kött och fågel går bra till att steka vad som helst med men om man har den till fisk och skaldjur så får man hålla sig till det sedan.

    /Eric

    SvaraRadera
  3. Hej Eric. Det här ser avancerat ut; det kommer jag nog prova härnäst.

    Går det bra med konserverade bambuskott? Var kan man köpa färska?

    Jag var inne i den asiatiska livsmedelsaffären vid brunnsparken häromdagen och såg att de hade mycket frysta skaldjur, bl a små krabbor. Har du något gott recept på hur man kan tillaga sådana? Kvinnan i affären menade att det vanliga är att man gör nudlar...

    /markus

    SvaraRadera
  4. Bambuskott:
    Det funkar med konserverade men då blir de mest konsistens inte så mycket smak. Färsk finns ibland på de asiatiska affärerna, ibland skalade och förkokta. Det kan finnas riktigt bra vacade också.

    Krabbor:
    När jag och några släktingar var ute på landsbygden i Hunan en gång så fångade vi små krabbor i en bäck och de friterades sedan hela och åts med skal och allt, riktigt gott. Jag försökte göra detsamma med sådana risfältskrabbor som finns att köpa frysta men jag var inte helt nöjd med resultatet, kanske så behövde oljan vara varamare än vad min spis mäktar med eller så passade inte just den sortens krabbor för det, vet ej.

    SvaraRadera