lördag 18 september 2010

Lammgryta med morot

En mycket aromatisk gryta som jag skulle tro kommer ifrån någon av de muslimska minoriteternas kök. Idag gjorde jag den på lammlägg. En av ingredienserna är apelsinskal; det går bra att använda både färskt eller torkat eller rentav skal från någon annan citrusfrukt.


Recept: Hu luo bu shao yang rou - Lammkött brässerat med morot
hu luo bu - morot
shao - brässera
yang rou - lammkött

Ingredienser:
450-500g lammkött
150-200g morot
1 tsk spiskummin (frön, ej pulver)
5 skivor oskalad ingefära
8 torkade röda chilis
8 kryddnejlikor (nyp av och släng "huvudena")
Några remsor apelsinskal
1 msk shaoxing risvin
1 msk ljus soja
1 tsk mörk soja
1 tsk socker
1 tsk salt

1. Dela köttet i bitar och blanchera dessa i en minut ungefär. Dela morötterna i bitar av ungefär samma storlek som köttbitarna.

2. Hetta upp olja i en gryta på medelvärme. Stek först ingefära, kryddnejlika, spiskummin och apelsinskal tills deras lukt stiger tydligt ur grytan. Lägg då i köttet , höj värmenoch stek under omrörning i en minut, häll sedan i vin, sojor, salt och socker och stek i en minut till.

3. Täck med vatten och låt koka upp, sänk värmen och koka försiktigt i 40 minuter, lägg i morötterna och låt koka i 15 minuter till.

4 kommentarer:

 1. Hallå. Det här måste jag laga till!
  En liten fråga om Kinesiskgräslök(jag tyckte att doften påminde om avlopp!), är det så att det ska lukta lite speciellt av den Kinesiska gräslöken?

  SvaraRadera
 2. Den där gräslöken har en ganska stark och speciell lukt men avlopp låter lite suspekt.

  SvaraRadera
 3. Vi har olika referenser vad det gäller lukt! Om du är i Stockholm borde du besöka restaurang Ho på Hornsgatan 151 helt olik de flesta Kina krogar som finns i Stockholm :)

  SvaraRadera
 4. Kollade precis på deras hemsida, ser gott ut.

  SvaraRadera