torsdag 18 november 2010

En medicinal papayasoppa

Det finns en mängd soppor i det kinesiska köket som enligt traditionen ska ha bra effekter på kroppen. Denna soppan sägs till exempel vara bra för njurar och mjälte. Det finns troligtvis inga väl kontrollerade studier som bekräftar detta och jag ser dessa folkmedicinska aspekter av maten som ren kuriosa.

Recept: Gu shen bu pi mu gua tang - Papayasoppa som stärker njurarna och lagar mjälten
gu - stärka
shen - njure
bu - laga
pi - mjälte
mu gua - papaya
tang - soppa

Ingredienser:
600g papaya (ung. ½ normalstor)
250g fläskkött (utan fett)
50g rävnäckrosfrön
15 g torkad silveröra (ung. 1 svamp)
20g torkade gojibär
salt

1. Skala, kärna ur och skär papayan i bitar. Blötlägg svampen i hett vatten och skär i mindre bitar. Skär köttet i bitar och blanchera det som hastigast.

2. Koka upp 2-3l vatten i en gryta. Lägg i kött, papaya, rävnäckrosfrön, silveröra och kött. Koka försiktigt i 2 timmar.

3. Lägg i gojibären och låt koka försiktigt i 10 minuter till. Smaka av med salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar