måndag 8 november 2010

Soppa på shiitake, morot och doufu

En enkel soppa. Proportionerna är inte så kinkiga.

Recept: Dong gu luo bu dou fu tang - Soppa på shiitake, morot och doufu
dong gu - shiitake
(hu) luo bu - morot
dou fu - tofu/doufu
tang - soppa

Ingredienser:
300g doufu
140g morot
5-6 rejäla shiitakehattar (torkade eller färska)
1 salladslök
lite ingefära
2l buljong (eller vegetarisk)
salt
klar risvinäger
vitpeppar
sesamolja

1. Om det är torkad svamp som används så blötlägg den i hett vatten och skiva den sedan. Skiva moroten och doufun. Skala och skiva ingefäran, skiva salladslöken och dela upp i vita och gröna skivor.

2. Hetta upp olja i en gryta och stek först ingefära och salladslök tills deras lukt stiger tydligt ur grytan. Lägg då i svampen (ordentligt urkramad) och ste i c 30 sekunder till.

3. Slå på buljongen och koka upp. Lägg i doufun och koka upp. Lägg i morotskivorna och låt de koka halvmjuka (en minut eller två).

4. Smaka av med salt, vitpeppar, vinäger och sesamolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar