onsdag 23 mars 2011

Fisk ångkokt med bladmynta

I Hunan används ofta bladmynta som krydda till just fisk. Det här är ett typiskt Hunanesiskt fiskrecept som jag stötte på i Fuchsia Dunlops Revolutionary Chinese Cookbook (ungefär det receptet iallafall). Jag använde en Sea-Bream för de passar så bra i min ångkokare.

Recept: Zi su zheng yu - Fisk ångkokt med bladmynta
zi su - bladmynta
zheng - ångkoka
yu - fisk

Ingredienser:
1 hel fisk på  500-600g
1 msk shaoxing risvin
2 salladslökar (delade i vitt och grönt)
1 tsk torkad, krossad chili
2-4 färska röda chilis
40-50g bladmynta
1½ msk skalad, hackad ingefära
1½ msk jästa svarta bönor
salt
olja

1. Rensa fisken och tag bort gälarna. Skåra båda sidor och häll vinet och ca 1 tsk salt inuti fisken och i skårorna. Låt stå i ca 15 minuter.

2. Hacka bladmyntan och chilin (ta bort kärnorna ur chilin och stjälkarna från baldmyntan). Blanda med svarta bönor och ingefära.

3. Skölj och torka av fisken. Salta med ca ½ tsk slalt och stoppa in de vita delarna av salladslökarna i fiskens buk och spar det gröna till senare. Lägg den i ångkokningsfatet och strö den torkade chilin över. Bred ut kryddblandningen över och ringla över ett par matskedar olja.

4. Ångkoka fisken i 10-12 minuter. Pröva med ätpinnar i den tjockaste delen av ryggen att fiskköttet är klart. Under tiden så skiva de gröna delarna från salladslökarna och hetta upp ett par matskedar olja i en liten kastrull. Strö salladslöken över den färdiga fisken och ringla oljan över löken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar