onsdag 2 mars 2011

Fisk ångkokt på Hongkongvis

De ångkokar naturloigtvis fisk på många olika sätt i Hong Kong men detta recept är ofta spritt som just "Fisk ångkokt på Hongkongvis". Detta sätt att laga till fisk passar sig utmärkt för havsfisk med fint fast kött. Denna gången använde jag Guldbraxen som även i Sverige brukar säljas under sitt mer kända engelska namn Sea Bream. Kanarieholmsresenärer kanske känner den som Dorada.

Recept: Gang shi zheng yu - Fisk ångkokt på Hongkongvis
gang - Hongkong på mandarin: xiang gang, så här blir gang = Hongkong
shi - stil, sät
zheng - ångkoka
yu -fisk


Ingredienser:
1 sea bream på 400-500g

Marinad:
1 msk shaoxing risvin
1 msk ljus soja
2 tsk skalad, finhackad ingefära
1 tsk sesamolja

Topping:
1 salladslök, strimlad
strimlad ingefära (ung. lika mycket som salladslöken)
1/4 röd paprika, strimlad
några varv svartpeppar
2 msk olja

1. Rensa ur fisken och tag även bort gälarna.

2. Gnid in fisken utvändigt och invändigt med marinaden och låt den stå i marinaden i ca 15 minuter.

3. Ångkoka fisken i ca 10-15 minuter beroende på tjocklek.

4. Dra några varv med svartpepparkvarnen över fisken och lägg sedan  på salldslöken, ingefäran och paprikan.

5. Hetta upp oljan riktigt varm och häll den sedan långsamt över toppingen och fiskens skinn.

1 kommentar:

  1. Hi Eric, I am a Chinese girl living in Sweden and I am so happy to find your blog, indeed you have the real Chinese food. I would like to keep in touch with you. Could you please contact me at sharon(@)mittensrike.se

    SvaraRadera