söndag 6 mars 2011

Fisk wu liu

Wu liu betyder "fem pilträd" och det syftar på de fem grönsakerna som ingår i den sursöta såsen man häller över fisken (jag skulle tro att det är pilträdets långsmala blad man tänker på). Traditionellt sätt så tillagar man en hel sötvattensfisk och serverar i wuliu-såsen. Grönsakerna som används varierar lite från provins till provins men det ska vara fem stycken plus ingefära och vårlök. Hur man tillagar fisken är inte så noga men det vanligaste är att man ångkokar eller "torrfriterar" den (dvs fritrerar utan någon frityrsmet). Jag valde här att torrfritera. Fisken jag utsatte för detta var en aborre på 610g (nästa gång blir det någon annan sorts fisk för det var rätt drygt att fjälla aborre) .

Recept: Wu liu yu - Fisk "fem pilträd"
wu - fem
liu - pilträd
yu - fisk

Ingredienser:
En hel fisk ca 600g
1 tsk salt
vitpeppar
3 stora torkade shiitakehattar
10 cm morot
½ sellerikvist
1 stor röd chili
1/4 grön paprika
2x3 cm ingefära
1½ salladslök
3 msk ljus soja
1 msk shaoxing risvin
3 msk socker
3 msk mörk risvinäger
1-1½ dl buljong
1½ tsk potatismjöl (eller 1 msk majsstärkelse)
1 tsk sesamolja

1. Blötlägg svampen i hett vatten tills den mjuknat. Fjälla och rensa fisken (ta även ur gälarna).

2. Skiva svamp, selleri, morot, paprika, chili, ingefära och vårlök i långsmala strimlor.

3. Blanda soja, vinäger socker och buljong i en skål. Se till att allt socker löser sig. Blanda potatismjölet med lite vatten i en annan skål.

4. Skär några skåror på fisken sidor och massera in saltet i dem samt inuti fisken. Torka torrt.

5. Hetta upp olja för fritering. Håll fisken i stjärten och fritera den 3 minuter på varje sida. Låt den sedan rinna av på hushållspapper ett slag. Lägg sedan över den på serveringsfatet. Dra lite vitpeppar över. Håll den varm.

6. Hetta upp ett par matskedar olja i woken och steg grönsaksstrimlorna i ca 2 minuter. Slå sedan i såsen och låt den koka upp. Rör i potatismjölsblandningen och rör om tills såsen tjocknat något. Häll den över fisken, ringla över sesamoljan och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar