torsdag 8 oktober 2009

Chilins väg till mitten av mittens rike.

Jag har alltid varit väldigt förtjust i stark mat, ja i kraftiga smaker av alla de sorter, men i chilihettan i synnerhet.

Chilifrukten (fast den är faktiskt ett bär) härstammar från syd och mellanamerika varifrån den spreds till resten av världen av Spanjorer och Portugiser. Till Kina kom chilin på slutet av 1600-talet. Den blev först populär i kustprovinserna dit den ju var först att nå. Nyheten spreds sedan in i landet. Det lustiga är att kustprovinserna nu är de områden där man äter minst chili och det är längre in i landet som man vräker på med den. Det är framförallt de tre provinserna Sichuan, Hunan och Guizhou som är kända för sitt stora chilianvändande. I det kanske mest internationellt spridda kinesiska köket, det Kantonesiska (från provinsen Guangdong), brukar chilin bara dyka upp i form av en skål chiliolja på bordet som den som är sugen kan droppa på sin mat. Svärmor som kommer ifrån just Hunan är dock ofta skeptisk mot rätter utan chili.

(Ni som inte är så insatta i kinesisk geografi, kasta gärna en blick på denna karta.)

Hunan är ju som dagt en av mina favoritprovinser rent matmässigt så låt oss titta på ett typiskt sett att hantera chilin därifrån:

En viktig krydda i den Hunanesiska matlagningen är saltad hackad röd chili, Duo lajiao. Min senaste laddning har tagit slut så nu är det dags att göra ny (egentligen försent för den ska stå i ett par veckor innan användning).

När jag gör denna så brukar jag använda den ganska stora röda chilin som säljs under namnet Spansk peppar i vanliga mataffärer. Små jättestarka chilifrukter ger en för stark blandning. Jag kommer nämligen använda den i ganska stora mängder och inte bara i små duttar.

Chili redo att hackas.


Recept: Duo lajiao, Saltad hackad chili


duo betyder hacka
lajiao betyder chili


Ingredienser:
0.5kg röd chili
3/4 dl salt



1. Hacka chilin och lägg i en glasburk eller kruka. Kärnorna ska med också men inte de gröna stjälkarna.

2. Blanda ner saltet ordentligt men spara drygt en matsked.

3. Täck blandningen med det sparade saltet.

4. Sätt lock på burken och låt den stå mörkt i ca 2 veckor. (Behöver inte vara i kylen).

När jag sedan börjar använda blandningen så har jag den i kylen. Har haft burkar stående i månader utan att de blivit dåliga.

Hackad chili, innan saltet rörts i.

6 kommentarer:

  1. Men åh så trevligt med en blogg Erik!!!

    /Elin (Alex sambo)

    SvaraRadera
  2. Jo någon gång måste man ju sätta igång.

    SvaraRadera
  3. Gjorde en liten sats, men du va gott de blev...som egen hemmagjord sambal o :-D Lagade till en maträtt innehållandes tofu. De blev mycket gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det blir riktigt gott. En variant som är ganska vanlig är att hacka i ingefära också.

      Radera
  4. Börjar hacka i morgon. Tack, Erik.
    Johan

    SvaraRadera
  5. Äntligen fick jag tummen ur och fixade en omgång chili. Det verkligen fram emot ångkokt kyckling.

    SvaraRadera