onsdag 14 oktober 2009

Saltade Ägg

När jag senast besökte min svägerska och hennes familj i Beijing så åt jag för första gången saltade ägg. Saltade ankägg, hönsägg och till och med svanägg. Dessa fanns alltid på frukostbordet.


Äggen saltas råa i saltlake och tas sedan upp och hårdkokas. Vitan blir ungefär som på vanliga kokta ägg fast salt förstås. Gulan genomgår en mer spännande förändring, den blir lite grynigare och får en mustigare smak.


Första gången smakade det mest lite besynnerligt men det blev snart en sak jag åt av varje dag. Enligt min svägerskas man så är de väldigt lätta att göra. Bara att lägga råa ägg i saltlake i två-tre veckor.

Jag måste ju pröva. Jag kokade upp en saltlake, tog ca 3 liter vatten och ca 2 deciliter salt. När denna svalnat så hällde jag den över 12st vanliga hönsägg. Får ju börja i liten skala. Nu ska de stå i kylen i två veckor innan jag tar upp ett par och kokar.

Råa ägg i saltlake.

6 kommentarer:

  1. Jag har aldrig lyckats få gulorna så där orangeröda och oljiga som jag vill ha dem. Hur gick det för dig?

    Lagers Tabberas har också saltaägg-erfarenheter. googla.

    SvaraRadera
  2. Ganska oljiga vill jag minnas att de blev, färgen var dock ganska vanligt gul. Kanske är det främst ank-äggen som blir sådär orange? Jag har ätit saltade hönsägg i Kina och de var nog inte så orange, men mina minnesbilder är lite suddiga.

    SvaraRadera
  3. jag funderar på att göra tekokta ägg av sådana här saltade ägg. vad tror du om det Eric, är det meningsfullt? den ena tillaggningen, tekokningen, kanske helt tar över effekten...

    SvaraRadera
  4. Det borde väl funka, sältan borde ju inte gå ut och jag ser ingen anledning till att tesmaken på något sätt skulle "blockeras".

    SvaraRadera
  5. Hur äter man dessa ägg? De finns att köpa på asiatiska affärrrer

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kan t.ex ätas som de är tillsammans med ångade bullar till frukost. Gulan används ibland som ingrediens i grönsaksrätter.

      Radera