onsdag 10 mars 2010

Biff med spiskummin

Jag hade en liten bit ryggbiff i kylskåpet som jag var tvungen att göra något med. Jag bestämde mig för att göra den här goda och kryddstarka anrättningen som jag har ätit ett flertal gånger i Changsha (huvudstad i Hunan). Dubbla gärna receptet om rätten ska vara med i en riktig måltid. Det här blev bara en munsbit.

Recept: Ziran niurou - Biff med spiskummin
ziran - spiskummin
niurou - nötkött

Ingredienser:
200 g ryggbiff
lite ljus soja
lite mörk soja
2 tsk shaoxing risvin
salt
1-2 tsk potatismjöl
1-2 tsk vatten
1 vitlöksklyfta, finhackad
finhackad ingefära motsv. mängden vitlök
1 rågad tsk spiskummin (pulver)
1-2 tsk krossad torkad röd chili
Det mörkgröna från 1-2 salladslökar, finskivat
sesamolja
salt

1. Skiva biffen i tunna 3x4 cm skivor. Marinera med sojorna, vinet, lite salt, potatismjölet och vatten.

2. Hetta upp olja för fritering. Fritera biffen bara tills skivorna släpper ifrån varandra. Ta upp och låt de rinna av på hushållspapper.

3. Hetta upp ny olja, ungefär två matskedar. Stek spiskummin, ingefära, vitlök och chili. Om man snålar med oljan här så är det stor risk att spiskumminpulvret fastnar i botten av woken.

4. När lukten av kryddorna känns tydligt så är det dags att lägga i biffen igen och steka den färdig. Avsluta med salladslöken, lite salt och till sist en skvätt sesamolja.

2 kommentarer:

  1. Testade denna rätt i fredags, helt suveränt gott och det var chili moln i hela lägenheten!

    SvaraRadera
  2. Det är en av mina favoriter. Kräver inga besvärliga ingredienser. Kanon.

    SvaraRadera