söndag 7 mars 2010

Strimlat grisöra med kinesisk gräslök

Inom den kinesiska gastronomin finns ett begrepp som kallas kougan, direktöversatt blir det "munkänsla". Kineserna värdesätter variationer i denna munkänsla. Kombinationer av konsistenser och texturer som upplevs intressanta har en mycket stor betydelse. Mycket som uppskattas just av dessa anledningar har till en början svårt att imponera på oss västerlänningar: kycklingfötter, anksimhud och diverse delar av djur som kanske mest upplevs som besvärliga när man först stöter på dem. Men med lite god vilja och övning så går det att ta sig in i det kinesiska tänket och uppskatta även dessa för oss något besynnerliga rätter.
Dagens recept tillhör denna kategori. Strimlor av grisöra är inte så mycket mer än skinn med ett centrum av tunnt mjukt brosk. Lite gummiaktigt med ett knaprigt centrum alltså. Jag köpte ett grisöra i Göteborgs saluhall, det gick på fjorton kronor så jag blev inte ruinerad direkt. Tillgången är nog större än efterfrågan kan jag tro. I receptet nedan används Satay-sås (på kinesiska Sha cha jiang), jag brukar använda sorten Bull Head Barbecue Sauce från Taiwan.

Recept: Liangban er si - Kallblandade öronstrimlor
liangban - kallblandad
er - av erdou - öra
si - strimlor

Ingredienser:
1 grisöra
ett par cm ingefära
2 salladslökar
4 st kinesiska gräslökar
3 msk shaoxing risvin
Några kvistar koriander
2 msk satay-sås
2 tsk ljus soja
2 tsk mörk vinäger
1 tsk socker
salt

1. Häll upp tillräckligt med vatten för att koka örat i en kastrull. Häll i vin, skiva ner ingefära och salladslök i vattnet. Koka upp.

2. Låt örat koka i ca 40 minuter på låg värme. Ta upp och låt kallna.

3. Strimla den kinesiska gräslöken och skär koriandern i korta längder.

4. Strimla örat i smala strimlor. Blanda med sataysåsen, sojan, sockret och vinägern. Rör i gräslöken och koriandern. Salta efter smak.

2 kommentarer:

 1. hej

  var köpte du grisöra? jag letade själv i saluhallen förut men de hade inget....

  SvaraRadera
 2. Tjena,

  Nu bygger de om, men jag köpte det i köttaffären som innan de började låg närmast det nordöstra hörnet. De hade öro inne kanske 50-75% av gångerna jag tittade förbi.

  /Eric

  SvaraRadera