måndag 15 mars 2010

Tre färska grönsaker från fälten

Detta är en kinesisk husmansrätt. Det är ganska vanligt att man använder just tre huvudingredienser. Det finns en mängd rätter med namn som tre strimlor, tre tärningar, tre grönskaer och så vidare. Tre är ett av de bra numren i traditionell kinesisk numerologi. Fem och åtta är två andra siffror som anses bra i denna urgamla form av vidskepelse.

Recept: Jia chang di san xian - Tre färska grönsaker från fälten
jia chang - här ung. husmanskost (på engelska översätts det ofta till "home-style")
di - fält
san - tre
xian - färsk

Ingredienser:
200g aubergine
150g potatis
50g grön paprika
1-2 vitlöksklyftor
en handfull hackad salladslök
1-2 tsk ljus soja
2 msk buljong
3/4 tsk potatismjöl i 1 msk vatten
½ tsk socker
salt

1. Skala auberginen och dela den i bitar, salta lite på den och låt stå i ½-1h och häll sedan bort vätskan som dragits ur. (Hoppa över saltningen om du använder orientaliska auberginer.)

2. Dela potatisen i bitar. Skär paprikan i bitar. Finhacka vitlöken.

3. Hetta upp olja för friteringen. Fritera först potatisbitarna vackert orangebruna, sedan aubergine bitarna tills de krympt ihop lite och fått fin färg. Fritera sist paprikabitarna som hastigast ung 30s. Låt allt rinna av på hushållspapper.

4. Hetta upp lite ny olja i woken. Woka vitlöken i 20s, lägg i salladslöken woka i 20s till, häll i buljong och soja. Rör run t några varv och släng sedan i alla grönsakerna. Salta lite och rör till sist i potatismjölet så att såsen tjocknar. Vänd runt och häll över allt på serveringsfatet.

4 kommentarer:

 1. Hej igen. En liten fråga, det gäller 5l risvin i plastdunk. Hur länge håller det? Nu gör jag av med en del när jag lagar mat, men bra att ha en rejäl laddning hemma! Ska till London om ett tag och har kollat upp några affärer, runt 59kr/l skulle det kosta.
  /Andreas

  SvaraRadera
 2. Hur starkt är det? De sorter jag använder ligger på 15-18% och jag har aldrig märkt några problem och jag har haft slattar stående över sommaren. Du skulle ju kunna tappa om det på några PET-flaskor eller dylikt och sedan öppna en i taget.

  SvaraRadera
 3. Runt 13% är styrkan på.

  SvaraRadera
 4. Jag skulle nog diska några mindre flaskor och tappa om och sedan börja använda dem en efter en. Kontrollsmaka efter hand.

  SvaraRadera